Tale

Til stamtrę

Allerkæreste Mor og Far,

Det er en meget meget stor ære og glæde at være til stede i dag, og fejrer jeres 50 år sammen . Det i sig selv at opleve et Guldbryllup, hører til sjældenhederne, men så oven i købet at opleve sine forældres Guldbryllup, - er en beæret gave og begivenhed.

Mor og Far I 2 har gjort det næsten umulige – 50 år sammen – godt gået….!!!!

Men hvordan var det så hele eventyret begyndte….???

Far, du kom til verden d. 10. september 1926, ja, i dag for 79 år siden, Stort tillykke med din fødselsdag. Jeg ved ikke præcist hvor du bliver født, men jeg går ud fra at du sammen med din mor, Magda Oppermann, bor et sted i indre by. Din storesøster Adda, bor vist på daværende tidspunkt allerede i Paris. Din mor Magda, også kaldt store Babba, var en markant, selvstændig og stærk kvinde. Hun levede efter princippet, kan selv, vil selv, så din far melder historien ikke meget om. Jeg ved dog, din mor og far var elskende over en længere periode. Du har naturligvis, i din barndom været nysgerrig, og på et tidspunkt efterlyser du nogle svar, om din far, hos moster Mille, som konkluderer, jamen, kære Bent - din far var jo en gift mand. Og så blev der ikke talt mere om den sag. Jeg har dog fået fortalt t, at din far var en temmelig flot fyr, en stor charmør og livsnyder – og far, alle 3 gener har du da arvet.

Som 2-3 åring bosatte i Jer i Paris. Din mor skabte modehatte og arbejdede som hattedesigner. Moster Lorenze fulgte Jer og passede dig trofast i disse år. Du blev skolemoden, men talte bedre fransk end dit modersmål, så din mor besluttede at du skulle hjem på dansk kostskole.

Du kommer tilbagetil Danmark på kostskole i Nærum, senere vender din mor også hjem, og åbner flere hatteforretninger i indre by.


Efter din skolegang kommer du i gartnerlære, og som ung rejser du senere til Canada sammen med din gode ven Otto, for at prøve lykken ”over there”. Du har en skøn tid, sejler på verdenshavene, arbejder som livredder og senere som skovhugger i Canada – og så scorer du en masse damer.

Du ligner nemlig en tro kopi af Paul Newmann, og lever rigtig højt på dette….!!!!!

Du modtager brev fra din mor hvori hun vedlægger sit sidste fotografi.

Du forstår og rejser hjem. Desværre er din kære mor allerede sovet ind, da du kommer hjem, men mon ikke hun sidder deroppe et sted, sammen med alle vores kære, og smiler til os nu.

Far, efter chokket, savnet og tabet, skulle du jo tilbage til Canada, din gode ven Otto, dit arbejde og alle damerne. Så hvad gør en klog men fattig mand, kigger i søndagsavisen, efter arbejde. Voila – Bananmodneri i Korsgade på Nørrebro, søger energisk ung mand. Du møder op – ser en mand i nusset slidt kittel, som står og pakker bananer. Du henvender dig til arbejdsmanden, for at rådføre dig om, hvor du finder Direktør, Jakob Erlandsen, han replicerer, jamen, direktør Erlandsen det er mig. Du bliver ansat på stedet, og falder straks i sympati, af denne gode ukrukkede mand, som er min Morfar.

 

Kære Mor

Du kommer til denne store verden al for tidligt, helt præcist 3 månder, og som noget af en overraskelse. Mormor, som altid var travl optaget, var også for optaget til at opdage at hun ventede barn. Dengang d. 27. oktober 1933, var en kuvøse – lig med en stor cigarkasse foret med vat, som blev sat oven på en kakkelovn. Således tilbragte du din første tid.
Præsten blev straks tilkaldt, der var ikke tid til eftertanke, du blev hurtig navngivet, Else Erlandsen ( vistnok efter en af Morfars tidligere kærester – det sku´jo gå stærkt)…
Sej, stærk og viljefast, som du er, gik du mod alle odds, du skulle nok vise dem at overleve, det ville du…!!!!

Din tidlige barndom tilbragte du, sammen med storesøster Birthe og storebror Cyril, på en gård i Vallensbæk.

Senere kom lillebror John og lillesøster Lis og i flyttede til Uraniavej nr. 7 på Frederiksberg.

 

Du dansede ballet i din fritid, og var så dygtig, at du kom med i en film med Ib Schønberg, var det ikke sådan han hed….???

I kom på kostskole i Bagsværd, pudsigt nok, meget tæt på far.

Du voksede op, forlod skolen, rejste til England og kom i huset, hvor du bl.a. lærte at lave pancakes, senere til vores store fornøjelse, når du lavede pancakes om søndagen til morgenbordet.

Hjemme igen, så påhusholdningsskole (du skulle jo uddannes til en dygtig kommende hustru) – men du ville selv og kan selv. Mode, design og tøj interesserede dig, så du kom på designskole – Margretheskolen, og senere tilskærerakademiet. Du var og er en meget dygtig syerske, og har syet store flotte gallarober både til yder og inderkreds samt familie. Ja, mor, din gode symaskine, har altid været din trofaste følgesvend. Men udover at sy, var din store fornøjelse osse, at køre i Morfars store amerikanske dollargrin, en Buick var det vist. Problemet var bare, at selvom du var fyldt atten, var du et lille fnug, og for lille til at kunne nå pedalerne. Men det kunne der rådes bod på. Du blev nemlig placeret ovenpå en masse puder, og så kunne du fint nå pedalerne – og lige netop kigge op over rattet.

Mormor og Morfar havde et rigt hjem. Altid mange mennesker, gæster og store fester, både hjemme og ude. En aften var fest på slottet, og Morfar havde inviteret hans gode arbejdsmand Bent med. Mor var naturligvis en lækkerbisken, og far, kan jeg forestille mig, havde sikkert støvet sit gamle og eneste jakkesæt af med et tilhørende antikt slips. Men trods dette outfit – er jeg sikker på, at du har været en flot fyr, a la Paul Neumann – Look alike.

Far, mor har fortalt, at der var lidt Klods Hans over dig den aften. Pigerne ved ballet, vædede en 25 øre på - hvem der først fik hevet dig ud på dansegulvet. Og kæk, som mor er, insisterede hun på at få dig ud. Far, jeg har fået fortalt, at det var vist IKKE lige den dans, som charmerede mor, men dansen er du da kommet efter, i særdeleshed hvis du får lov til at udfolde dig på spansk.

Mon ikke Morfar har tænkt - her er nok en mulig kommende svigersøn. Det gik ihvertilfald således til, at til næste familiefest i sommerhuset i Solrød, inviterede han dig med, med den begrundelse, at hans datter Else, havde spurgt til dig. Og til dig mor, sagde Morfar, at Bent, far, blev inviteret med, fordi han havde spurgt til dig….Ja, god købmandsnæse har Morfar altid haft.

Sommerudflugten udløste i altfald en invitation til Frk. Erlandsen, for far spurgte om han måtte have den glæde at invitere Frøkenen i Tivoli. Og jeg ved i var De´s det næste halve år. I blev du´s og mon ikke mere end det……!!! I blev ringforlovet, og ja, her må jeg stoppe historien, for om far har friet, hvornår eller hvordan, vides ikke, så den historie har vi stadig til gode. Men en ting ved vi, at for i dag d. 10 september for nøjagtig 50 år siden, blev i viet i Frederiksberg kirke.

 

 

1955 var et travlt år for mormor og morfar, 3 bryllupper samt et sølvbryllup

1955 var et travlt år for Mormor og Morfar, sølvbryllup samt Birthe og Eriks bryllup blev holdt på Nimb i februar!

For præcis 50 år siden ankommer den smukke frk. Erlandsen til Frederiksberg kirke i karret

Grosser Erlandsen følger sin datter op til alteret!

De unge og smukke Hr. og Fru Oppermann kommer ud fra Frederiksberg Kirke

Brullupsfesten blev holdt på Uraniavej 7.......Bemærk pigen i den lyse trøje på gulvet, Lis!

1957, tur til Tyskland, Holland, Belgien samt Frankrig.

"Farmand" finder vej !

Parisermodellerne anno 57" på Cafebesøg i byernes by Paris

23. december 1958 kommer Jan til verden. "Farmand" siger velkommen hjem til mor og lillebror

Barnedåb marts 1959

Jeg havde nogle gode år som "enebarn", her i Solrød

og blev ordnet

1960 Far i "Søndagstøjet"

9. januar 1962 kommer Søs til verden. Far og Jan siger velkommen hjem til mor og lillesøster

Barnebåb senere i 1962

Jeg var stolt af at have fået en lillesøster

1963 Far vasker lastbil og jeg vasker jeep.

1964 Søs på trehjulet cykel på Husumvej

1964 Alle 4 på Husumvej

1965 Skolestart Søs er med

På tur på Bakken anno 1965

1967 i Solrød Sussi og Søren er med

1968 på Mallorca på hotel Bristol

1969 på sommerferie til Silkeborg, Legoland

 

 

Guldbryllupsmorgenkaffe - Axel Alexander og Christine

Kære Mor og Far, - af vores hjerter rigtig hjertelig tillykke med Jeres Guldbryllup.

Til stamtrę